Dethär med halsring

Sen när jag fick sköthäst sommaren/hösten 2012 så har min största dröm varit att kunna rida i såkallat halsring. Detta har legat som ett mål i flera år och känslan av att kunna rida utan kontakt med "huvudet" har jag länge strävat efter. Men någon gång i vintras så började jag ifrågasätta mitt mål efter att jag hade skummat igenom Joannas inlägg om det som ni hittar HÄR. Där hon menar att "det är inte bara att ta av tränset och ta på en halsring." 
Hon tar även upp något som kallas "neckreining"  vilket är att man lägger halsringen som ett tryck på halsen för att kunna styra,stanna osv. Jag började som sagt ifrågasätta mitt mål om att kunna rida i halsring. Anledningen till att jag ville kunna göra det var ju för att visa för mig själv att jag red henne rätt och att det faktiskt går att rida utan träns på Melros också. 
 
 
På senaste år verkar det som att denhär "halsringsgrejen" har blivit väldigt populär och framför allt vanligare. Vilken självklart är kul att mer människor vill kunna rida sin häst med minimal utrustning! Men jag tror vi börjar i fel ände, iallafall jag! Men de första gångerna vi provade utan träns så gick det inget vidare, fokuset försvann och hon förstod att jag nu inte hade någon som helst kontroll över situationen. 
 
Jag vet att det kan gå hur bra som helst för vissa som prövar första gången , men jag började utan någon som helst träning från varken marken eller ryggen. Hon kunde omöjligt vara redo att bli riden utan träns. Nu, några månader senare har mitt mål förändrats och gått från att vara "kunna rida i halsring" till att "kunna rida med min kropp". Jag vill inte ha en halsring för att kunna rida som vanligt, alltså styra,stanna,vända osv med halsringen som två tyglar. Utan jag vill kunna rida med minimala kroppssignaler, sen ifall det betyder att tränset sitter på eller inte är helt betydelselöst. Sen tycker jag att det är jätteroligt att ibland hoppa upp utan träns och se hur bra hon lyssnar vilket ibland har gått bra och ibland inte. Men att kunna rida utan träns är inte så aktuellt just nu, utan det kommer när det kommer.

Home is wherever i'm with you

 
Eh ja.. Melros vart pigg idag! Släppte henne i en annan mindre hage så att vi kunde leka istället, hon hade andra planer och kutade runt som en stolle! Ni skulle sett kossorna på andra sidan vägen, lika galna dem! Men jag klagar inte, första gången jag har lyckats plåta henne i galopp.. Annars så myste vi bara, jag sprang en runda i skogen och jag plockade även stenar i paddocken. Red ju även Fjölnir idag vilket gick jättebra. Måste verkligen ta tag i att rida Melros lite mer nu i vår så vi kan hålla igång i sommar, men samtidigt så har jag inte alls någon motivation till att rida oftare, tråååkigt..
 

Ridskoletiden

 
Jag älskar att kolla tillbaka på gamla bilder från min "ridskoletid". Jag ser så mycket jag har förändrats i mitt tänk och även hur mycket jag har lärt mig under dehär månaderna med Melros. Samtidigt som jag var väldigt medveten om att det var parelli natural horsemanship jag ville hålla på med så hade jag mina begränsningar som jag inte kunde överstiga eftersom att jag bara var ridskoleelev med sköthäst. När jag ser dehär bilderna så får jag tillbaka minnerna om hur Jag var som ridskoleelev. Jag älskade "snygg" utrustning, glittriga pannband, välborstade svansar, kliniskt rena ben (ja men typ). Jag gillade när jag såg att Magika gick med huvudet "lodrätt"  och ibland kunde jag till och med printa ut bilder från videos när jag red där hon slängde med huvudet för att det skulle se ut som att hon gick i "form". Jag hade gärna sparkat in lite vettig kunskap som jag nu bär på i mitt huvud för 10 månader sen. Tack vare till min inställning har jag velat lära mig mer och velat utvecklas för att komma bort från mitt gamla tänk. 
 
Men självklart har jag en massa positiva minnen från ridskolan. Jag saknar lite ibland att kunna rida ut med sina kompisar eller att bara sitta i stallet hela dagar och snacka. Jag saknar den fotomöjligheten jag hade då jag i princip fotade allt och alla då. På tävlingar, lektioner, på helgerna och fick även hänga med på en terrängträning och fota med en privatryttare en gång.