Varför vegan?

Veganism är någonting jag brinner för och älskar att prata om även fast alla i min omgivning inte alltid är lika intresserade i ämnet. I det här inlägget tänkte jag mest ta upp varför jag är vegan och varför jag tycker det är det bäst. Jag försöker inte på nått sätt säga till andra att sluta äta kött eller liknande. Det är helt erat val! 

Jag är uppvuxen kring samhällsnormerna som säger att mjölk stärker ditt skelett och att kroppen behöver kött. Jag har under hela mitt liv konsumerat mycket kött, ägg, mjölk, ost m.m och har aldrig ifrågasatt varför man äter döda djur eller mjölk från kor. 
 
Den här bilden är sorgligt nog sann. Hur kan det ena ses som okej medan det andra är bedrövligt och hemskt? 
 

Så varför är jag vegan?
Straight up. Jag tycker inte det är moraliskt rätt eller humant att föda upp djur i fångenskap, tränga in de på små ytor där de aldrig få möjligheten att se solljus, bli transporterade långa sträckor för att sedan knuffas in i fällor och mördas. JA, det är mord. Varför tar vi rätten att mörda djur för att bli mat? MÄNNISKAN BEHÖVER INTE PRODUKTER FRÅN DJUR FÖR ATT ÖVERLEVA. Människor är allätare, inte köttätare. Så varje gång du väljer att äta kött eller andra biprodukter av djur så bidrar du till ett djurs lidande, ett djur som en gång också ville leva. 
 
(varning för stark bild?)
 
Detta är hur slakthus ser ut, inte bara några enstaka utan majoriteten av dem. De upphängda grisarna kommer in på rullande band och i Sverige slaktas det 3 miljoner grisar varje år. 3 miljoner. Detta är bara en del av det vi äter då även mycket kött ( men även ost osv.) importeras från andra länder med sämre djurrätts lagar.
 
En annan stor anledning till att jag är vegan är för hälsan. En hög konsumtion av kött och andra djurprodukter kan orsaka en rad olika sjukdomar, högt kolesterol men även benskörighet etc. Med handen på hjärtat känner jag mig 10x bättre med en vegansk kost då jag tror på citatet "du är vad du äter". Äter man djur som fötts upp i fångenskap eller små burar, så äter man deprimerade och skräckslagna lik. 
 
Det finns riktigt bra dokumentärer och böcker om veganism och rekomenderar verkligen att se Food ink, earthlings, 101 reasons to go vegan och boken skinny bitch. De flesta finns på youtube men Food ink kan ni hitta på bla. swefilmer. :)
 
Jag tycker det är riktigt svårt att skriva bra texter och verkligen förmedla det jag vill men kommer absolut prata mer om veganism framöver på bloggen och hade även tänkt att göra videos om ämnet!
 
See yaa,Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

Har du blogg?

Kommentar: