Insperation

 

Longering vs Circling game.

“I don’t longe my horses. Chasing the horse in circles exercises the body, but it doesn’t engage them mentally.” - Pat Parelli
 
I en clinic med Pat, lärde jag mig det som han kallade the "circling game", och hur annorlunda det var från longering. Ja, din häst går fortfarande i cirklar runt dig men han måste tänka. Varför? För att han måste hålla gångart och riktning utan någon påminnelse eller uppmuntran från dig. I själva verket måste du stå still, vara avslappnad och passera repet runt din rygg i en neutral position. 
 
Självklart kan saker och ting gå fel - din häst kan ändra gångart, kanske till och med riktning eller stanna, men nyckeln är att inte göra någonting förns det händer. Att ge din häst ansvaret att hålla tempo och riktning är vad som håller honom i arbete eftersom han måste tänka och det är det som håller honom ansluten till dig.
 
När man longerar måste man hålla sin häst i rörelse frammåt, hindra honom från att sakta av eller att vända vilket innebär en viss grad av detaljstyrning (micromanagement) för att det tilldelar inget förtroende eller ansvar för hästen.
Det är därför många hästar stänger av mentalt när de blir longerade och var medveten att det även kan hända i cirkling game också!
 
Så ser du till att du inte longerar!

När du värmer upp din häst från marken är det väldigt enkelt att hamna i fällan att börja detaljstyra honom.
Här är några tips om hur du kan vara säker på att du leker circling game och att du inte longerar din häst:
 
1. Ha dina fötter stilla istället för att gå i cirklar med din häst.
Om du går i cirklar med din häst fungerar det mer som Driving game (applicera rytmiskt tryck) eftersom det är troligt att när du stannar så lär din häst stanna också. Det betyder att din rörelse är stimulerande och orsakar hästens fortsatta rörelse. Det är din hästs ansvar att upprätthålla gångart utan uppmuntran från dig.
 
2. Ha din hand neutral (friläge).
 I stället för att hålla din hand och arm upp stelt och leda eller dra din häst fram på cirkeln, låt din arm hänga ner och "vila" medan du håller i änden av repet. Detta kommer också att lägga en del elasticitet i känslan eftersom armen kommer att lyfta och släppa så din häst rör sig in och ut på cirkeln, och ganska snart kommer han att lära sig att vara mer konsekvent, låt din hans hänga ner fritt.
 
3. Ha roligt!
Att leka från marken är en uppvärmning och då måste du låta in häst uttrycka sig sedan ge honom grejer att tänka på snarare än att bekymra sig över hans form på kroppen och hur han bär sig. Faktum är att när du gör cirklen mer intressant så kommer din häst även naturligt använda sin kropp bättre. Om du är för noggran för tidigt gör det uppvärmningen mer till träning och kan resultera att din häst blir spänd, tråkig, ointresserad eller frånkopplad.  Tänk hur du kan göra cirkeln mer intressant!
 
Sammanfattning:
Longering tränar hästen fysiskt medan cirkling game tränar hästen både mentalt och känslomässigt också. Detta beror på att det är lugnande och stimulerande för att få din häst mer fit för ridningen eller för att utveckla hans kunskaper och lära honom att bli lugnare, smartare, modigare elelr mer atletiska. Låt oss göra cirklar roligare och menigsfullare!
 
Intervju med Linda Parelli, hela artiklen hittar ni HÄR. (Översatt av mig)
 

Jag själv tycker att Cirkling game är så mycket roligare både för hästen och mäniskan. Är Mellis uppstissad eller ovanligt pigg någon dag så leker vi lite cirkling game och sen är hon lugn. Man kan ju även utveckla det till att hästen ska göra halv cirklar eller måste byta håll utan att man tar in den till mitten igen utan att den får byta ute på cirklen. Man kan även sätta hinder, se ifall hästen bibehåller gångarten över dem? Ja, man kan hitta på mycket med cirkling game!
 
 
Här är en bild på Nanna och hennes häst när de leker circling game. Här passerar hon repet bakom ryggen i en neutral position!
 

Gratitude is the new attitude

 
 Rekommenderar verkligen att ta sig tid och kolla på denhär videon så sjukt mycket och blir lika glad varje gång jag kollar på den. Ska även själv beställa hem Mod Sun's bok denhär månaden så jag har väldigt stora förväntningar nu haha! Såg denhär videon första gången i December, men den har öppnat så många dörrar för mig. Lämna gärna en kommentar och säg vad ni tycker om den!